2011-06-19 Saltsten, spår, bäverhyddan och regn dan efter ...

 

Ganska skönt om det regnar en dag, då kan jag sitta här vid datorn utan att få dåligt samvete för att inte vara ute och greja med hund och häst. Stackars lilla Jemma får stå idag, jag orkar inte gå med henne när det regnar så här. Fast lilla terriern vill ju ut ändå, vi cyklade, gick en promenad, lekte och jagade ”bocken” i spöet och tränade lite. Igår hann vi med veckans spår. Det blev 1.4km med 300ml blötlagt torrblod och jag försökte bygga in en hel del lureri och trick i det. Vinklar utan blod, över bäck med bloduppehåll, över väg med bloduppehåll…. Mera återvändsgrändar… det är faktiskt rätt roligt att hitta på dumheter för att lura lilla terriern. Men, det lyckades jag inte något nämndvärt med. Spåret fick vila i 8.5 timmar, det var inte varmt, lite, lite regn kom och det är ju bara bra. Innan vi gick spåret, körde jag upp till jaktmarkerna mot norska gränsen. Härlig känsla att gå igenom ”sin” skog och känna igen alla kullar och träd! Fast det är inte så många träd kvar av det jag kände. En hel del har huggits under våren och mycket ser inte ut som jag mindes. Men, ett hygge ger ju chans till något nytt! Svanti och jag satt upp en saltsten, den gamla var uppslickat/väck spolat. Vi såg massor med älgspår, några få, få rådjur spår och så hände det visst att vi gick prompt på en jättegrann råbock! Det lyste i hans ögon när han rusade ur tätningen, korsade vägen direkt framför oss och fortsatte in mot skogen.

 

Expeditionen fortsatte ner längs ån, nä, är väl mer ett bäck, för att kolla bäverhyddan. Men oh så himla synd: Skogsarbeten hade väl gjord att bävarfamiljen flyttade! Hyddan låg övergiven, inga nya bävergnag syntes allt var fridfullt och tomt. Nåväl, skogsägaren blir glad i alla fall. Bävern hade ställt till med lite problem då de dämde upp ån och satt en hel plantering under vatten…. Det är nog bäst dem flyttade längre ner mot lilla sjön!
Då bävern var borta kunde jag passa på att vattenträna Svante lite. Tyvärr var kanten inte direkt enkelt att hoppa in ifrån, men efter några övertalningar hoppade han i och simmade runt. Lilla sötnosen! Han låter så gulligt när han simmar, han gnäller och gnysom om han pratar. Nu börjar han och greja med bollen, tydligen tycker han att han har sovit färdigt. Ja, då tar vi oss en sväng till skogs, sen är det läggdags och imorgon är det en ny dag… måndag dessutom….

 

********