2011-06-24/26 Glad midsommar och huset fullt av hundar

Hade funderat på det ett bra tag och väntat på rätt tillfälle att bjuda in Fredrik från Småland. Vi har varit nere två gånger, fick jaga och passa på att träna hund, fick härlig mat och sällskap och många goda drinks. Tyckte det var dags att han skulle få hälsa på oss och vad passar då bättre än att fira midsommar ihop?! Sagt och gjort. Lite ångest fick jag dagen innan … Fredrik har två fina, svarta terrier och Figo, basseten. Det låter ju inte farligt. Kikki, hans tjej, tja där var det svårt att räkna hur många hundar hon skulle komma med. Vita terrier dessutom! Hur f..n skulle alla de få plats i huset och vilket liv skulle det blir för grannarna! Nä, skämt åt sida. Jag visste att det kommer funka bra. Hade träffat några av Kikkis vita förut och trevliga var de och en välfungerande flock är ju en fröjd att titta på. Klockan fyra, prick rullade de in här med sin röda bil som jag tyckte var rätt liten för att rymma elva (!) vovvar. Men en efter en kom fram och snart hade Fredrik snurrat ihop alla koppel till ett tjockt rep och stod där med många, många vita terrier och såg faktiskt rätt bra ut! Våra svarta terrier är lite fula kan man säga och en hel flock vita jack russlar, ja, det ser allt fint ut! Nä, slut var det inte med hundarna förrän två till pluppade ur: Lilla Majan, en rar liten chihuahua och Mysan, en urcharmig pomeranian. Kan helt ärligt säga att jag är skeptiskt angående så extremt små hundar men de två har övertygat mig om att de är mera hund än många stora! En sån charm och söthet kan man leta efter! Lilla Mysan tar sin morgon gymnastik, varje morgon! Hon stor och sträcker fram och bak benen som en sportsman. Inte på vanligt hundvis, nej, som om hon gymnastiserar!

 

För att motionerar oss, då vi snart skulle grilla och börja lyfta i glasen, tog vi alla hundar och gick kvällspromenad. Rätt ovant att ha två (ja, bara två för min del) i koppel, men Svante och Quikki gick så fint bredvid att jag blir sugen på att skaffa mig en svart terrier till! (Funderar allt en hel del, måste bara övertyga min F. om saken och det kan ta tid!). Min F. fick Figo, hans favorit och Lira, en trevlig svart-vit tik och hade att lära sig en del han med. Speciellt att det kan vara jobbigt att plocka upp efter ena hunden medans den andra vill fraaaammåt och den som precis lättade sig ska just åt andra hållet. Men, det gick! Väl hemma fick varje hund sin plats på gräsmattan utom de två söta pytte hundar och Duffy, en engelsk tik samt Quikki, tysk terriern som fick springa lite till i huset. Efter lite bus och kolla runt i huset la de sig i var sin korg och min Svante blev utan. Nä, var allt bättre att lägga sig vid mina fötter ändå! Gullehunden!

 

Vi grillade älg, hade skaffat potatissallad (orkar inte göra sånt själv) och skurit grönsaker, stoppade våra magen till vi nästan sprängdes och blandade i lite öl och annat gått, det måste ju sjunka ner! Det blev en hel del hundprat, plockade fram mina tysk jaktterrier böcker (på tyska, he, he) och vi bestämde att jag skulle översätta några av dem då de är så bra. Ha, får se om det finns tid för det. Tror ej! J
Vet inte hur vi bar oss åt men klockan var plötsligen halv tre på natten, bägge Fredriks hade väldigt tunga ögonlock och även Kikki och jag kände visst sömn behov. Tror vi sov direkt när vi intog horisontal läge.
Frukost passade vi på servera med havsutsikt då solen sken och det hade blivit rejält varmt i huset. Började minnas efter ett tag, att kaffebryggaren stod på jämt hos Fredrik för det gjorde den här med! Trodde att jag dricker en hel del kaffe, men de två bara älskar den svarta drycken och behövde tillgång dygnet runt (flinar… )
Vi tog det lite lugnt, speciellt killarna! Det kanske var lite väl mycket öl och annat (mera annat…) igår så de låg som skalbaggar på altanen, medans Kikki och jag tog med oss två hundar och kollade på Jemma. Min lilla häst visade sin snälla sida, hon kom fram när vi ropade och var hela tiden så ursöt hon bara kunde vara! Kikki fick passa på rida henne, såg på Jemma att hon märkte det satt någon annan på henne. Kikki, ja, hon tyckte väldigt mycket om min lilla häst och visst är hon söt! Hemma igen grillade vi gårdagens rester och rafsade ihop hundar, koppel, dummys och drog upp till fjället. Hundarna skulle få en promenad och då det var så varmt skulle de även få simma lite. Plutten, Kikkis lilla älskling plogade som en pansarvagn och det var ingen tvekan att han hade jätte vattenpassion! Han kom knappt ur vattnet mer och plaskade på med sina korta ben. Svanti fick hoppa in han med, körde lite vatten dummy, den oranga dummyn som han älskar, gick ju kanon att hämta ur vattnet. Men jag ser allt till att han först hoppar in på kommando, sen får han apportera. Vi körde en och en hund, det ledde till en hel del otålig terrier skrik som säkert gjorde några fiskare arga som hade tänkt att ta det lugnt vid lilla Smedvattnet. Men asch, det är ju midsommar, vad förväntar de sig, eller hur? Vildast och jääättesugen var klart Fredriks Quikki. Hon behövde inte ett kommando ens för att kasta sig i och simma runt. Efter några minuter tyckte Fredrik allt, att hon väl skulle komma ut, men det var som med vita Plutten: Som små barn som säger ”Nämamma, jjjaggg fffryssser inte!” trots att läpparna är blåa! För Mysan var vattnet allt för rent och klart, hon vill ha lera, gegga och alger att rulla sig i så den fina svarta pälsen blir verkligen smutsig. Så hon tackade nej till Smedvattnet och tog en nästan torkat pöl istället. Svårt att låta bli att flina!

 

Väl hemma blev det taccos. Gjorde Fredrik rejält oroligt när jag sa köttfärsen är ingen köttfärs utan sojaprotein. Han var väldigt skeptiskt men tack vare Kikki blev han övertygat och visst, det smakar allt gott ändå! (Klart, viltsvinsfärs går inte att ersätta med soja, det vet jag väl… J)

 

Tiden går fort om man har roligt, hundarna vilade på gräsmattan, vi var mätta och blev tröttare och tröttare så vi sov vid grytjaktsfilmen.

 

Idag vaknade vi tidigt, trots de sena nätterna. Det var väl känslan av att Kikki och Fredrik har en rejäl väg hem att köra som gjorde att vi ville skynda på lite. Kikki var så gullig och hade bakad en tårta igår som vi inte orkade äta upp, inte ens började på. Passade perfekt att ringa Zandra och Johan och hälsa på. Det är ju så mycket lättare att tränga sig på när man väl ha en tårta med sig, eller?! Nä, vi fikade mysigt i deras trädgård, tittade på valparna efter deras Mynta och pratade hund, hund, hund. Fredrik väntar på en valp han med. Han hade gjord sitt första handsval men var inte säker om han skulle få den, han tittade allt på telefonen med jämna mellanrum….
Vi körde upp till grytet och kollade på grävlingshägnet också. De tre söta ungar låg nere i svala kitteln och sov. De fick mat dammen kollades så vatten fanns. Ja, allt var väl och det blev dags att säga hejdå.

 

Nu är vi hemma och har städat. Inte för att städa efter hundarna och besöket, nej, vi skulle gjort det ändå, ha ha! Är verkligen imponerat att tolv terrier kunde vara så tysta, snälla och inte bråkiga, ligga snällt på gräsmattan utan att man känner att de stör! Väluppfostrade och vältränade vovvar var de!

 

Nu är allt lugnt här, Svante är trött, har grejat lite med bock-spöet förut och ska cykla med honom snart. Lite tomt känns det faktiskt, när bara en hund är kvar och kaffebryggarn tycker nog den har för lite att göra, den kanske säger upp sig och flyttar ner till Småland istället!
Yes, där kom ett sms också: Fredrik får sin valp och hämtar den nästa helg… oh, vad jag är sugen!!! (Ska gå till min F. och pussar lite, det kanske hjälper?! Men, vad ska man göra med en hårt knäckt nöt?! Tipps nån?)
Fredrik och Kikki: Välkommen åter!
Kram på er!

 

 

********