2019-10-10: Ett drömdrev + WeHunt GPS

Tog ledigt några timmar nu på morgonen för att bara åka till skogen och släppa hunden. Jag brukar göra det så länge det är lagom tidigt ljust så jag inte behöver jobba så mycket längre om kvällarna.
Eftersom jag ska till jobbet direkt efteråt, har jag för det mesta inte med mig bössan. Ett stort, stort fel skulle det visa sig just idag.
Hade med mig även WeHunts GPS och tyckte nu eftersom det fungerade så superbra igår, tar jag bara WeHunts och låter Astron ligga hemma. Också något jag skulle ångra. Men, men.
jagdterrier 19 067Parkerade bilen och vi gick in på norra delen av marken, över en blöt gammal åker och vidare ut mot stora mossen. Perfekt täckning och pucken levererade jämt och fint till mobilen. Terriern springer för fullt och letar och äntligen, efter väl kanske en halv timme stövlandes över sumpiga tuvor, så får hon upp, några 100m söder om mig och mossen. Hon håller bara väldigt kort i, synd hinner jag tänka, men det skulle jag var nöjd med, ett drev är liksom det jag vill ha innan jag åker till jobbet. Helst. Hon släpper och kommer klockrent tillbaka i sitt spår, vi återförenas och går vidare.
Genom dungen som ligger i mossen, hon letar bra, men inget fanns att hitta. Vi stövlar över mossen igen och tar oss upp mot lärkplanteringen. Där ungefär borde rådjuret hon släppte stå kvar, kom de mig att tänka och ja, mycket riktigt, så börjar hon gnälla till, leta rätt på spåret och börja driva. Jag kollar på WeHunten och ser tyvärr typ ingenting. Hunden är kvar nånstans ute i mossen, fast hon driver sydost om mig, nåväl och detta trots att den säger att den har två balkar GSM-täckning. Blir lagom irriterad på det, slänger in mobilen i fickan och lyssnar istället. Aha, vad är detta? Det rundar på något sätt i lärkplanteringen! Ser dock inte vart det tar vägen utan får helt enkelt förlita mig på hennes skall.
Det låter som om det drar norrut, ja, där kom då WeHunten också med en uppdatering, ca. 3min efter hunden hade passerad just det stället. Kul. Sora håller i och jag hör att det går längre bort, men fattar inte riktigt att det dock vänder uppe på mossen, förrän jag hör henne tydligare igen och pang, där kom en uppdatering med några minuter försening. Hur som helst, så var det lika bra att bara skita i WeHunten och ägna mig åt att fånigt leende lyssna åt min terriers fina drev. Hör att hon måste komma närmare igen, ännu närmare allt eftersom, helt otroligt!
jagdterrier 19 068Jag står på en liten kulle och tittar mot mossen, i princip där hon tog upp rådjuret igen. Står och är nöjd, när det plötsligen rör sig någon sakta från vänster. Nej, nej, nej!!! Där kom ett smaldjur, LÅNGSAMT gåendes! Stannar med bredsidan på 35m (!) tittar på mig, står kvar, lyssnar på hunden och GÅR vidare. Hon sprang inte, hon gick! Så har min terrier blivit lite av en drever, nu när jag hotade att kanske skaffa en? Jag hade hur lugnt som helst kunnat lyfta bössan när smaldjuret var bakom en buske för att sedan komma fram lugnt med bredsida gåendes/stående. Jag hade kunnat skjuta för min egna hund efter ett super, super drev! Men fan, bössan ligger ju hemma. Så himla korkat! Varför har jag inte lärt mig det av tidigare misstag? Jag vet inte. Kalla mig korkat, det är det ända.
Sora fortsätter och det går en runda till i lärkplanteringen, jag hör smaldjuret spinga förbi mig på kanske 30m, dock inne i slyet, terriern efter. Hon hänger i lite till, ut mot grannen för att sedan avbryta och komma tillbaka. Trodde jag. (…)
Det var inte att hon bröt utan det att rådjuret vände lite snävt ute i en kulle och kom tillbaka! Helt otroligt, helt himla otroligt vad det buktade idag. För en terrier! Helt otroligt.
Jag stod fortfarande kvar där på kullen och kunde knappt fatta hur duktig hon var idag. Dock inte WeHunten, som tackade mig med att inte uppdatera på ca 20min. Så jag hade ingen som helst aning vart min hund tog vägen, eller om det skulle närma sig vägen eller annat. Jag ska aldrig, aldrig mer släppa henne utan Astron! Den fungerar i alla lägen, har aldrig svikit mig hittills. WeHunten får väl bara hänga på som komplement, men inte som enda spårare. Gick in sen efteråt på internet och ser att det var en hel del rött, där den menar att det inte fanns täckning. Märkligt, då jag hade täkning i princip på samma ställen ena gången och ingenting en halv timme senare. Nå, jag ska inte behöva begripa det, det skulle bara fungera, men det blir nog inte min favorit helt enkelt.
Två lärdomar får jag ta med mig hem: ALDRIG utan bössa något mer och ALDRIG utan Garmins Astro på hunden. Punkt. Slut.
Waidmannsheil och Ho-Rüd-Ho

 ***************************************