2011-07-03 En duktig liten hundnos.....

Jag är allt imponerad av hundars förmåga att lukta sig fram till något! Då det var helg och ledigt och därmed tid för ett spår, fick jag trotsa sommarvärmen och bege mig ut till skogs med uppblött torrblod, klöven, snitslar och GPS-en. Attans vad det var fuktigt och varmt, svetten bara rann under timmen som jag höll på med spåret. Men jag hade allt roligt. Lagt in lite återvändsgränder och flera vinklar med uppehåll i vinkeln. Gick längs vägar för att sluta droppa, gå tillbaka, hoppa över dike och fotsätta på andra sidan. Ha, så skoj att försöka lura lilla hund krabaten! När jag slutligen satt fast klöven och hängde upp en sista snitsel, visade GPS-en

1.71km. Wow, det blev allt långt!
Spåret fick ligga nio timmar denna gången. Var tvungen att hinna med hästen, handla presenter (vi ska till tyskland nästa vecka) och framför allt måste Svante sova innan. Han hänger ju med alltid så det blir väldigt lite lugn och ro på helger då vi är på språng hela tiden. Men har jag lagt ett spår måste han sova något, annars blir jag ju bara ledsen om han inte klarar av det för att han är helt enkelt slut. Nä, han fick sin sömn och klockan nio på kvällen bar det iväg. Efter så lång tid hade jag svårt att hitta starten… he he, så dumt så. Hade inte snitslat i början och snitslar inte längre där jag tror jag kommer ihåg hur det gick. Det hela har den fördelen att jag helt enkelt måste lita på hunden, jag vet ju inte bättre! Sen tyckte jag att det var rätt dumt att ”tvinga” och peka håll för honom, bara vi kommer förbi snitseln som jag skulle plocka med mig. Nä, då kör vi färre snitsel! Och visst var det inte svårt för honom att hitta början. Men tydligen luktade det inte så där värst gott (torrblodet, sommer-stek-hetta och nio timmar vilotid…) så han tittar på mig och frågade: ”Nämen matte, vad ska jag göra med det här!?” Lilla godingen! ”Spår!” så klart och då gick han igång.

Inga bekymmer i början, sen efter en stund märkte jag att han blev långsammare och att det var varmt! Ja, det behövde jag inte fråga hunden om, det visste jag själv, varmt var det! Min återvändsgränd längs vägen med hopp över diket fixade han klockrent, precis som jag hade gott. En annan återvända fick han klura lite, gick lite fel och fick ringa in igen men till sist hittade han fortsättningen och iväg med oss. Vid en vinkel hade vinden blåst mot oss och han genade lite. I riset och 

över hugget gick han som på räls. Och då var vi framme i den as täta skogsplanteringen som jag var tvungen till att gå igenom. Det fanns ingen annan väg att fortsatta lägga spåret! Hade nu snitslat lite oftare också så jag kunde få en liten susning om han gick rätt eller ej. Men ack, hade inte behövt göra det! Själv hade jag tappat spåret och följde bara efter Svante och när jag väl trodde att det nog var fel, dök en snitsel upp! Yes, duktig, Svanti! Nära slutet fick jag ”planera” om när jag la då jag hörde folk från det hållet jag ville. Fick gå upp för ett berg och krypa runt bland raviner och bergskanter, men, inga problem för Svante, när vi väl var uppe i berget. Däremot strulade han lite vid det stället där jag hade väntat ett tag för att lyssna och för att kolla lite vilken väg jag skulle ta. Klart, lilla hundnäsa kände mitt spår även efter nio timmar och ringade runt som jag hade gjort. Fick ropa tillbaka honom några gånger då det verkade som om han snurrade in sig på nåt. Han hittade dem sista blodspåren och till sist så fick han till vinkeln. Sen gick det snörrakt dem sista 300 meter och framme vid klöven, ja där var spektaklet stort!

Brukar leka och rusa och slänga klöven. Sen jag började med det är han mycket mera sugen att komma fram i spåret. I början hade vi på något konstigt vist haft lite olika åsikter om hur och vem som ska ha klöven. Det är klart nu, vänlig och bestämt är det som gäller för just min hund, ha ha och jag får vad jag vill!

På väg tillbaka till bilen passerade vi ett bäck, han passade på att svalka lite och hoppade in i det leriga vattnet! Äckel!

 

Och just det: vid slutet visade GPS-en 1,93km. Hade vi gott så mycket extra eller hade spåret blivit längre i sommarvärmen?! Färdtid: 29:06, medelförflyttning: 3,9km/h. Nåväl.

 

********