2011-11-12 Anlagsprov Skog.

Ja, då var det äntligen dags idag. Vi samlades halv åtta hos Johan, fick gott varmt kaffe och småpratade lite tills samtliga deltagare hade kommit. Det blev fyra hundar som skulle starta samt en reserv om tiden fanns. Lite orolig var jag ju allt om hur han skulle bära sig åt idag, när domaren hänger med, men skulle han bara göra som han brukar så ska det nog gå tyckte jag. Om inte, nä, då gör det inget, han fungerar ju för det jag vill ha honom och han jagar som han ska annars. Lika bra att slappna av och låta honom sköta det. Lätt sagd för en tant som mig…

Domarna tog sig först tid att kolla samtliga hundars tänder, bröstomfång och mankhöjd, chippar lästes av, tatueringar kollades och stamtavlorna åkte fram. När pappersarbetet väl var gjort, lottades ordningen som hundarna skulle få starta i. Väldigt bra tyckte jag för då blev det inget tjafs och babbel om att någon fick först och hade det bättre eller sämre. Det var bara att gilla läget och gå.

Vi tog bilarna till ett ställe längre bort, ställde de nära en skörd åker, stövlarna kletades ordentligt in med lera upp till skaftet och jag fick då gå som först. Nåja, inte jag hunden ju.

Vi gick över åkern och strax innan vi var framme vid skogskanten sa domaren, att jag skulle få släppa när jag ansåg det var lämpligt. Jag gick lite till med honom så han verkligen förstår att jag ville att han skulle in i skogen innan jag satte ner honom, pillade av kopplet och trädde på signalhalsbandet på honom. Nej, du får inte gå än! Lilla skiten ville iväg som bara det för tydligen luktade det rätt gott. Varsågod och han for iväg.

Det tog inte mer än typ tre minuter när han väl började väcka. Glest och osäkert för han hade ju inte fått kläm på det än. Sen börjar han driva ordentligt och det bar iväg över några berg söderut. Han drev fint fint men skällde lite glesare än vad han brukade göra tyckte jag. Annars är han som en symaskin, men idag drev han bara. Typ.

Då och då var han utom hörhåll då han försvann bakom berg, sen hördes han igen och efter ett tag sa domaren att han har hört tillräkligt, jag kan kalla in honom om det går. Nåväl, det har jag aldrig gjort, kallat in honom under drev, tyckte varje gång han drev att det var så bra han gjorde det (i våra viltglesa marker få man vara glad för det man får…) så jag bad om att få avvakta en stund till, tills vi inte har hört honom på ett tag och han troligen har brutit och kommer in igen. Mycket riktigt, efter 12minuter slutade han att driva och var tydligen på väg tillbaka. Efter ytligare 10 minuter hörde vi att han ropade på mig, men han fick väl fixa det själv, ett tag till i alla fall tyckte jag. Han ropade några gånger till och efter femte gången visslade jag och han kom som, väldigt nöjd tillbax.

Eftersom han nästan tog upp bocken med en gång tyckte domaren jag skulle släppa honom igen så att han kan få bedöma hans sök. Klart, det var inte lätt att avgöra. Jaktlusten var det i varje fall inte brist på, så mycket var klart.

Vi gick några meter med honom i koppel och han fick släppas igen. Nu gjorde han som han annars också gör, sprang iväg utom synhåll, rundade runt oss, kom tillbaka, gick ut igen. Här var det precis som domaren sedan sa: Han är inte med värsta farten och bara flyger fram och tillbaka på en radie på 200 meter. Så här blev det inte max poäng.

Efter några minuter till tyckte domaren att det räckte, vi kopplade och återvände till bilarna.

Sen var det bara att vänta tills alla andra hade gott, tills domarna höll sin lilladomarekonferens och diskuterade resultaten. Sen var det klart och jag köper hans bedömning till fullo. Endast i ”skall” var det synd för jag vet att han brukar väcka först och driva på ordentligt med tät, tät skall sen när han är säker på spåret. Men just det osäkra och väckande innan var väl det som gjorde att det inte blev maxpoäng på ”skall”. Fast visst, full poäng måste ju faktiskt vara mycket, mycket bra och fasiken kan man inte dela ut en ”4” hela tiden om inte hunden är i toppklass!

Jag är nöjd och hunden ligger nu tillfreds i korgen utan att veta att han fick till sig ett bra resultat i nåt jäkla prov. Det struntar han ju i!

Hemma kollade jag med GPS-halsbandet hur han hade gott och det visade sig att han drev i 16minuter och var åter vid mina ben efter 26 minuter. Bra.

Sök: 3

Skall: 3

Skallgivning: 4

Spårsäkerhet: 4

Skottfasthet: 4

Följsamhet: 4

Grattis min lilla krigare.

 

 

********