2021-11-06: Jaktträning Max

jagdterrier 21 034Idag var vi uppe mot Norge igen. Max skulle få sig sin träning. Först fick dock Sora komma loss uppe i trekanten, hon passade på att stötta älg, få till några minuters ståndarbete innan älgen sprang iväg utöver mossen. Hon följde efter en liten stund, men älg är ändå inte hennes favorit så hon släppte och kom tillbaka. Sökte fint vidare ut i ungskogen och genom plantering, fick upp ett rådjursdrev som hon höll i så hon försvann 1,85km ifrån mig, fågelvägen. Jäkla, det var långt! Men, gamla damen kan sin grej, genade rätt tillbaka som om hon har en inre kompass och var tillbaka inom lagom tid utan att behöva ta alla loopar och svängar hon tog med rådjuret.
Väl tillbaka hos mig var hon nöjd och Max darrade av förväntan när han fick på sig halsbandet. Men ack och we, han fick inte komma loss än utan vi följde grusvägen tillsammans och i koppel så att han hann lugna ner sig något. Framme vid den täta planteringen släppte jag honom och han rusade in som en oljad blixt, herregud en sådan glädje att se honom! Han sökte i fina stora rundor, som han brukar göra och rätt som det var så hördes hans gälla skrik och han började på ett fint drev i ca. 10min, tog perfekt sitt spår tillbaka och var tillbaka hos mig. Jag stod kvar på samma ställe som när jag släppte honom. Rätt kul egentligen att han rusar iväg på långfärd, jag kunde gott och väl inta ett pass och låta hunden jobba. Det är väldigt lovande det här! Vi fortsatte framåt genom den våta planteringen, ner mot hygget vid bäverhyddan. Där satt han av i rejäl fart över hygget och in i en kulle med låga träd på. Ylar till och får ut ett rådjur därifrån. Jäkla, häftigt, jag stod där med bössan klar men det var på säkert 100m, ett skuttande rådjur, det är inget för mig att chansa ett skott på. Han höll i cirka 15minuter, det hann inte bukta riktigt, då slutade han tyvärr och kom tillbaka. Vi fortsatte och kom fram till den punkten där han hade släppt, jag bussade på honom där igen och japp, det gick vägen, han tog upp spåret, spårade 200m och började skälla. Kul, han hade fått tag igen och drev det ner mot sjön och längs sjökanten och in till grannmarken. Där gjorde det en U-sväng och verkade vilja komma tillbaka men tyvärr så släppte han igen, tog perfekt sitt spår tillbaka och var åter hos mig.
Tyckte det var bra så här och tog riktningen mot bilen, Max fick fortsatt var lös och njöt av friheten, han höll sig dock lite tätare nu, han hade hunnit avverka 1.7mil, det får allt vara bra för en sådan liten ung kropp i växten.
Ho-Rüd-Ho.

 *********************