2010-04-15/17 Jägareförbundets viltsvinskurs i Agusas vilthägn

Nu har fått bloda tand: Anmälde oss till mera viltsvin och idag var det dags att köra iväg till Agusa. Vi (Tommy, Nisse och jag) träffades på eftermiddagen och körde ner till Skåne. Framme vid åttatiden fick vi slå läger i Degebergas stugby. Olivia, Tobbe och Börje var redan framme och det blev en mysig kväll ihop med 

mycket prat och skratt och en och annan snaps…. Natten var så där, fyra gubbar som snarkar ikapp och lilla jag som inte kan sova för det! Svante däremot fick sova i sängen med mig…Det njöt han för fullt! Han är egentligen inte kelen alls, nej, inte det mista! Desto mer förvånat blev jag, när jag plötsligen kände någons andedräkt på mina kinder! Då hade lilla Svante krupit upp och lagt sig med huvudet på mina arma! Så himla söt! Upp kl. 6, då Tommy och Geisha höll på att greja (störande med så morgonpigga!) och iväg till en fin sväng. Fick se en mård och två rådjur som Svante gärna hade sprungit efter.
Då var det dags att köra till viltsvinshänget i Agusa som Jägareförbundet håller i. Spår överallt och ivriga hundar som går med näsan i backen! Men inte var det dags att jaga nu, tyvärr, Svante! Kurs är kurs och då är det mycket teori och berättande!Jöns-Lennart som var kursledare fascinerade med sina ord! Det märktes att han brinner för det han pratar om! Vi lärde jättemycket och ändrade visst vår inställning till viltsvin rejält! Där kring är det ingen rolig jakt längre utan ett jobb att klara av! Vi här uppe måste samarbeta och organisera oss mycket bättre för att inte tappa greppet om fascinationen viltsvin! Ja, framför allt samarbete, samarbete, samarbete! Det var väl största budskapet vi fick! Mycket biologi och beteende blev det också.
Efter en jättegod lunch var det dags att köra till skjutbana för att skjuta upp. Alla klarade och fick godkänd för att sätta sig vid åtel! Spännigen ökade rejält när vi lottade pass och blev släppt på var sin åtel! Dovhjort såg vi på väg ut och gott om viltsvins bök! Passet jag fick var mitt i en bokskog. Efter att ha suttit där ett tag funderade jag över åtelns oberördhet! Inget bök runt, inga löv upptrampade och jag började fundera om det är något som inte stämmer. Klockan närmade sig timmen som åteln skulle rassla igång….. nej, ingenting hände hos mig! Oh, så himla synd! Hade ju laddat med både studsaren och kameran!!!!! Men till mig kom det inget svin denna kvällen så länge det var skjutljus. I mörkret hörde jag att någon var på väg. Plockade fram min nattkikare och visst kunde jag se ett svin i full galopp med svansen högt! Ja, så fick jag se något i alla fall. Olivia och Sebastian fick skjuta far sitt svin, jag tog hand om två fötter som jag skall ha på spöet hemma för att retaSvante med! Kursledaren var mycket ledsen att det blev som det blev för mig och jag har chans att återkomma!.... inte så illa det heller, att få komma igen ock kolla på åteln! Det är ju egentligen det jag var ut efter, sitta och kolla hur de gör, ta några kort och observera! 
Kvällen avslutades med att ta ur svinen och kolla hur det går med trichin proven. Det är ju tyvärr inte bara att plocka och steka!
Nästa morgon väntade en god frukost med färska frallor och ännu mer teori och viltsvin fram till klockan två. 
Sammanfattande kan jag bara konstatera: En himla bra kurs, en kanon kursledare som verkligen vet vad han pratar om och som älskar viltsvin, trevliga kurs kamrater och även hundarna fick känna svin och nafsa lite! Helt lyckat och bara att rekommendera!

 

********