2010-07-22/25 TJTK-sommarträff på Öster Malma

”Man ska ha husvagn….”, det tänkte vi och fick låna en för att ta oss till Jägareförbundets huvudkvarter: Öster Malma! Har varit sugen länge att se, hur Jägareförbundet har det och måste säga, rätt så fint! Kanske lite för lite ”jägare” utan mer slott och adel, men inte vill jag klagar för den fina kulissen för tysk jaktterrier klubbens sommarträff! Det var den östra avdelningen som stod för arrangemanget och de gjorde ett kanon jobb! Vi anlände på torsdagen, efter en sju timmars resa i 80 km/t och bilen som drack ordentligt bensin! Men väl framme var det bara att börja njuta! Så många fina tyska terriers! Och härligt folk att umgås med. Det tog inte långt innan vi hittade en grupp att dricka kvällens öl med och fortsätta vid tältet! Svante fick prova på i gryt…. Andra gången och denna gången med förträngningen direkt vid entrén! Det tyckte han inte om, han saknar tekniken att ta sig igenom den utan att fastnar. Det var faktiskt lite synd för han var så himla sugen på att gå in, ni vet glaffsande och ylande utanför och när han skulle sitta framför grytet för att få ”Varsågod!” var varje muskel på helspänn! Han sköt till ingången och som en krabba gör: bara paddla på! Han puttade så mycket att han flyttade på förträngningen så att det var totalstopp, även om han hade kommit igenom. Fick börja om igen, han försökte och tryckte, jag lockade och till sist såg jag näsan bakom förträngningen, stängde min ”lock-lucka” och trodde han skulle fortsätta in i gången. Men nix, han backade ut igen och ville fram till grävlingen på utsidan, som så många andra med. (Det är ju egentligen rätt så dumt att krypa i gångarna medans det är så mycket lättare att bara ta sig fram till kitteln på ovansidan. Helt korkade är de inte, vovarna!)
Han fick gå ner igen, paddla på och till sist lyckades han ta sig igenom förträngningen. Han kollade runt i gångarna, tog sig fram till kitteln och skällde. Men det var tydligt att han hade tappat en hel del energi framme vid förträngningen och han var tydligt mycket slitet efter det. Han skällde visst, men ivern var väck. Ja, så kan det gå tills han lär sig att ta sig in med frambenen först!
Nästa dag var det viltsvinsträning för de som ville. Visst, ville vi!!! Gryt ska vi inte hålla på för mycket med, ännu. Och svinen är ju helt underbara! Det verkar verkligen vara hans grej! Hägnet var på 4ha, med vatten och sump och tätningar och berg. Fint! Fick låna GPS-en av Susann, på med signalhalsbandet och iväg med hunden. Wheee! Det gick som blixten, han tvekade inte att gå i vattnet och simma efter svinen. Instruktören sa, han blir en bra hund! Visst, det hör jag gärna. Han fick hålla på i 10 minuter. Han bröt en gång för att kolla, om jag var kvar och återvände till svinflocken. Men detta måste vi nog jobba med lite mer. För att han skulle klara viltsvinstestet måste han jobba med svinen i 10 min utan at bryta och söka förarstöd. Men, det blir som det blir. Inkallningen gick nästan bra. Det tog en liten stund, så kom han, flinande och jätteglad tillbaka, satt sig bredvid och fick koppel på. Tror mig, jag hade en lycklig hund denna kväll! Och en himla smutsig sådan! 
Kvällen blev sent med öl och prat och sängen i husvagnen kändes som paradiset när vi väl kröp ner för att sova. Lilla Svante susade på rygg, bene upp och drömde nog om viltsvinen.
På lördag blev det utställning med Jenny Schröder och Heinz Schober. Över 60 hundar hade anmälts! Efter utställningen pratade jag lite med Jenny och Heinz och bad de att titta på lill Svante. Fick följande bedömning: Fina linjer, rak rygglinje, rätt vinklade ben och bra stora tassar. Korrekta tänder, framme lite sneda, fina muskler, trimfri päls, korrekt ansatta öron, svansen bärs korrekt och sitter bra. För mörkt helhetsintryck. Speciellt över ögonen är de viktiga bruna fläckar nästan osynliga. Ja, han är verkligen mycket svart och speciellt i tyskland ska de vara med fina bruna teckningar på nosen och över ögonen. Men det är tyvärr som det är, med bara en kula i pungen…..  ;-) !
Det blev jubileumsmiddag på kvällen, jättegod mat och härlig prat. På söndag var det bara att åka hem. Nej, visst, vi kollade på en demonstration av fullbruksprovet för tjt! Spännande och ger mersmak! Får träna på här hemma.

 

 

********