2012-07-13 Bara dummy.

Idag fick det vara lite enklare träning då jag inte orkade med att plocka fram vilt i tid så det hinner tina.

Men vovvarna tycker det är roligt med dummys med så det fick bli ”leta upp dummysar och hämta de” idag. Vi gick en fin runda i skogen, mötte en flock rådjur på gärden och Sora fick kolla på växeln de hade använd. Intresset finns helt klart!!!

Med dummysar tränar jag helst i storskogen då jag gärna vill se att hundarna gör rätt så de inte drar iväg till andra äventyr. För visst är det så att dummysar är något mera ointressanta än en gömd kanin som matte vill att man ska hämta! Med apportvilt är jag till 99% säker att de letar efter det och inget annat men en dum tyg-dummy… Därför känns det mycket säkrare att visst gömma dummysarna i någon risbuske men kunna se hunden under tiden och bryta i fall den hittar annat. Det ser jag ju så himla väl på honom om han får upp viltslag i näsan!

Så jag började med honom, la ut fem stycken och tränade att han ska ta de som jag pekar på. Det fungerar si så där, klart skulle jag träna dirigering ordentligt som Joakim gör med sina vorsteh men jag har väl lite tunnelseende nu med tanke på det stora provet lägger jag all tid på att träna de momenten… men visst, det hade varit bra att kunna. Efter provet ska det bli av tänkte jag.

Efter Svanti var klar med sitt, testade jag lilla Sora. Hon satt kopplad vid ett träd, jag visade dummyn för henne, gick iväg och viftade då och då med den. Efter ca 40meter kastade jag den några meter framåt och gick tillbaka till henne. Hon sitter och väntar med förväntningar om att hon ska få göra något. Upp med henne, bära några meter, släppa kopplet men hon får inte rusa iväg än. Efter en stund tittar hon faktiskt på mig, jag säger inget mer än ”Jjjjaaaa!!” och hon springer iväg och letar upp dummyn. Lustigt nog kommer hon tillbaka med den helt av sig själv! En liten natur-begåvning och kanske korsning med en labbe ändå? Hon älskar att bara bära runt på saker!

 

 

********