2012-07-18 "Uuut-apport!"

Idag blev det träning igen så Svante får lite rutin. Vi har märkt att det är klart mycket lättare för honom att följa ett släpspår än att söka själv, även om han förstår vad det handlar om och även om han gör det bra, så kan det gå bättre. Därför har jag tagit med mig ett tips som jag fick på kursen med Joakim: Att lära hunden kommandot ”Ut!” vid apportsök. Detta tränade jag på följande sätt:


Svante fick sitta på gräsmattan och tittar på när jag går iväg med några stycken dummys. Jag la dem i en rad rakt framför honom och han fick som sagd se när de trillade ner på marken. Efter jag gick tillbaka och ställde mig bredvid honom, gick jag på huk och pekade tydligt utåt med armen. Efter några sekunder sa jag ”Ut-apport!” och några gånger ”Ut!” till. Tja och detta under några veckor och han verkade förstå. 

Nu var det då en kanin som jag hade gömt, till och med kastat så långt det gick så han inte kan följa mitt spår i alla fall. Jag gick och hämtade honom, gick en liten bit så jag kom bort från platsen där han satt och kunnat titta på mig. Viktigt i detta sammanhang tror jag är att han vet att det finns något roligt där inne, då matte ju varit iväg! Springa runt på måfå känns inte bra nu när jag ska lära upp honom att gå ut och leta upp någonting.

 

Nu visste han alltså att det finns någonting intressant trots att vi bytte plats hoppades jag att han mindes. Och visst, det gjorde han! Nu gjorde jag som på gräsmattan, hukade och pekade och ”Sök Apport!”.  Han sprang iväg men tyvärr var väl mitt kroppsspråk inte så mycket att komma ihåg eller jag vet inte. Han gjorde i alla fall några stora rundor innan han lyssnade på mitt hejande. Han tittade och jag pekade åt det hållet som kaninen låg, då han hade gått åt fel håll. Han förstod (ja, det hade vi ju tränat på med dummys på gräsmattan) och sprang åt rätt håll fast kom för nära mig och för långt från kaninen. Jag visslade kort, han tittade på mig, jag viftar med bägge armar framåt och säger ”UT! Ut! Uuuuut” och jässes, han gick rätt! 
Trodde knappt att det skulle vara sant men han lät sig styra lite grann i alla fall, även om jag inte kan jämföra det med en riktig dirigering från fågelhundsvärlden. Men det dög för idag, han hittade kaninen, tog upp den jättebra och lämnade av den som han skulle! Ja, det är definitivt något jag ska fortsätta träna på!

 

 

 

 

********