2013-10-13/15: Älgpremiär

tysk jaktterrier 20Jag och en till arrenderar en liten fin mark uppe mot i Bullaren mot Norska gränsen och egentligen är det bara småviltsjakten som vi har och markägaren har kvar älgjakten själv. Helt ok och kanonbra för mig då jag har andra ställen att jaga älg på! I våras ringde det dock i telefonen och jag hade en trevlig pratstund med markägaren som resulterade i att jag fick komma till årets älgjakt. De är ju bara fyra jägare som dessutom är komna till åren och visst vore det trevligt med en ung och dessutom tjej, ja visst, då fick jag komma. Gänget som bestod av markägaren, en till markägare som är granne samt två mega glada norrmän skulle samlas dagen innan älgjakten, på söndag alltså, för att dricka kaffe, snacka skit och planera morgondagens jakt.
Jag fick då alltså vara med och med tanke på att det är rejält långt att köra dit hemifrån, skulle jag få sova över i huset på gården. Fixade hästvakt i tre dagar (tack Emma!) och tog bilen norrut, fullstuvad med bössa, jaktkläder, hundar samt deras tillbehör, mat till mig, lite present och annat gott, stövlar, ja ni vet, hela kittet och det såg ut som om jag höll på att flytta! Tur jag inte är sån som har hur många skor som helst, hur hade det gott liksom?!?
Väl framme fick jag slå mig ner under ett uppstoppad älghuvud, (... gott det...), brasan var tänd och attans vad det blev varmt! Kaffet var gott, bullarna likaså och norrmännen höll med sina glada historier om jakt på allehandas ställen humöret på topp. Några andra jägare hade anslutit sig, bara för traditionens skull! Det ska snackas tysk jaktterrier 21dagen före älgpremiären! Hur skönt är inte det?! Jag stormtrivdes med en gång där, jägare är allt trevligt folk!
Vi testade våra radiorna, kollade pilottonen var borta då min svarta låda inte kan det, pratade om vart älgen sist hade setts och kunde konstatera att det egentligen skulle finnas gott om älg! Det hade både Ivan och Lennart kunnat intyga, de hade sett de varje morgon... tills för några dagar sedan i alla fall ... tills bonden hade plöjd upp åkrarna... Ja, vi får väl se hur det kommer att gå!
Vi skiljdes åt i tid för att lägga oss, Ivan (markägaren) och jag drack var sin kopp med varm mjölk innan det var dags för att släcka.
Sov gott, hundarna susade bredvid sängen. En gång mitt på natten skällde Svante, det var älg eller rådjur vid äppleträdet utanför fönstret.
Tidigt ringde klockan, kaffebryggaren sattes igång, ägg kokades och vi började inta frukosten när det plötsligen small till och allt blev svart!
Även grannhuset var svart och längre upp likaså, det berättades via telefon som ju som tur är går på batteri! Vi hade fixat färdigt så gott som allt så det var inte hela världen att bli av med strömmen. Senare på dagen fick vi reda på att det var bävern som hade fällt ett träd kanske 500m längre ner i bäcken. Den var så snäll att missbedöma riktningen när han gnagde på och pang la trädet över ledningen! Ivan och jag tog oss en titt efter jakten och ja, där fanns både träd och gnag och spån efter sågen! Disse gnagare!!!tysk jaktterrier 22
Vi delade upp oss i pass och Ivan skulle först gå som ensam drevkarl. Ops, tänkte jag som är van vid både hundar som släpps och drevkedja! Men bara en enda man som tar sig igenom skogen?!! Nå, ska dock inte gnälla, passet var trevligt och visst satt förväntningarna högt men det fanns inte en enda liten älg i skogen. Varken på premiären eller tre dagar efter. De var som bortblåsta helt enkelt! Så min semester tog slut utan att vi hade fått skjuta älg. Vid några tillfällen släppte jag hundarna och de hade allt hittat älg en gång, men den stack ut över riksvägen mot Norge, hundarna efter och sen blev det bara rådjursdrev. Synd. Jag fick åka hem efter tre dagar, Ivan ringde varje dag och berättade hur det hade gått och visst gick det två dagar till utan älg, men sen och skam den som ger sig: fick ena norsken en fin tjur på sig och fick då årets älg! Glad han blev och full mitt frys för det tyckte Ivan att jag skulle få ta lite kött! Dela en tjur på fem man, det blir några kilon. Tog tyvärr inga bilder så jag slänger in några gamla här.

 *****