2013-11-02: Ta med skinnet ur skogen

jaktterrier reh01

Jag har känt det många gånger genom åren när vi har skjutit ett djur, tagit ur det och pälsat av. Man slänger skinnet och klöver. Inälvorna läggs till rävars kvällsmajaktterrier reh02t. Nej, på något sätt är det synd att man ändå lämnar kvar så mycket i skogen av ett liv som fick sluta. Därav tar jag alltid vara av så mycket som det går. Hjärtat och lever blir mat till mig. Strimlat och stekt i smör med lök och potatismos. Jättegott och framför allt rätten man kan äta samma kväll man kommer ur skogen. Lungorna brukar jag ta med och kokar till hundarna. En mycket slabbig och luktande procedur men ack så uppskattat av de fyrbenta. Och även skinnet kan väl tas om hand ett tag i alla fall. Så gjorde vi med rådjuret som sköts sist. Två vardagskvällar fick vi åka ut till skogen och dra skinnet någon kilometer så varje hund fick sitt släpspår att gå efter. Tycker själv att detta är mycket enklare än att lägga blodspår som ju kräver viss planering. Släpspåret gör ju inte att hunden får leta upp ett gammalt spår och jobbar hårt med nosen utan det är mest att få underhålla hundens huvud med något roligt. Dessutom så har jag märkt att Sora absolut inte vill gå blodspår med någon större entusiasm utan hon har helt enkelt ingen fokus. Jag har tröttnat på att lägga spår till henne, mer eller mindre. Dock släpspår med färskt skinn på slutet är något helt annat. Ibland så ”tappar” jag en klöv i spåret så kan hon då få markera ”sårlegan” och gör det med bravur.

Som sagt, två kvällar var vi ute nu, i mycket skiftande terräng och även runt i närheten av ett industriområde. Det var mycket nyttigt, speciellt för Sora och hennes obefintliga koncentrationsförmåga. Svante jobbar som han alltid gör i spåret: underbart och klockrent. Han bara älskar det. Självklart, han är ju inte heller ute och jajaktterrier reh04gar något mer nu med den dåliga syn han har. Självklart ska lilla gubben bära hem skinnet. Där går det inte prata vett med honom. Det är hans och det är han som ska ha med det. Punkt slut.

jaktterrier reh03Så jag kan bara rekommendera er alla: spara på så mycket det går när ni skjuter ett vilt, ta hem skinnet och passa på att lägga spår. Dessutom är det mycket bra även för min egen del. Händer ju rätt ofta att jag hellre sitter hemma när det regnar istället för att gå ut och lägga spår. Men, om skinnet finns här och nu och är förstört imorgon, tja, då får jag resa mig ur soffan och dra runt i skog och mark helt enkelt. Mycket bra!


 

 *****