2018-01-07: Årets första jakt i underbar solsken

tysk jaktterrier 18 001Jaha, då var första veckan på jobbet avklarad och helgen stundade med en bjudjakt ute på Sotenäs. På vägen ut härifrån var det ett tjockt molntäcke som klädde in landskapet ända fram tills jag svängde av E6 för att ta vägen ut mot Hallinden. Kom över krönet, molnen sprack upp och när jag väl kom fram till samlingen var solen framme, det värmde gott och humöret var på topp!
Vi var tre hundförare som skulle gå igenom två såtar. Här finns det lite allt möjligt, även dov och vildsvin så hoppet om att få se än det ena och det andra var stort. Desto mer förvånade blev vi att vi i princip inte hittade någonting i första såten! Ingen av hundarna hade fått upp något varmt eller kallt för drevern. Lite häpen lämnade vi såten och bytte sidan av marken. Laget hade älgkalv kvar och här brukar de stå så nya tag och nytt hopp.
Terriern hade redan sprungit 1,5mil och terrängen i denna såt är rätt jobbig för en sån liten hund så jag förväntade mig inte allt för mycket. Men, vi var på rätt sida såt, hon och jag, för hon fick upp älg! Via radio fick jag höra att hon hade en ko framför sig, dock ingen kalv. Men nog var det äntligen lite musik på bergen. Ja, bergen! Här finns det bara bohusgranit, raviner, klackar och hyllor med insprängda sumpmarker och låg, vindpinad björk-/tallskog. Men älgarna tycker om det här och brukar står i någon ravin eller mossa och gå ut på den få gärden som finns för att käka gått.
Sora släpper dock efter några minuter, hon hinner helt enkelt inte med älgens tempo, älghunden hörde terrierns skall, fick vittring själv och sneddade på älgspåret ifrån öster. Väck var han.
Hundägaren fick åka hämta, eftersom älgen ju ej var skjutbar och hade gått ur marken ändå.
Dagen avslutas med korvgrillning i underbart solsken.
Tack för en trevlig dag ute på västkusten.

 *****