2020-12: December ut

jagdterrier 20 060Ja, då har även decembermånaden nästan passerad. Lite skrämmande hur tiden flyger och snart är det jul igen. Vi har varit ute ett antal gånger till. Varit bjuden på 2 andra jakter som jag dock missade ta bilder så det får bli lite så här en sammanfattning.

Jag kan väl lugnt konstatera att Max har en jaktlust utöver det vanliga. Hans näsa är utöver det vanliga. Hans motor är utöver det vanliga. Rent jaktligt sett är han redan bättre än vad jag skulle ha förväntat mig, speciellt med tanke på att han inte ens har fyllt året. Jag har under hans första månader som jag släppte honom ändå sett till att han inte varit ute för länge, att han inte fick komma loss varje gång så jag hoppas inte skruvat upp förväntningarna på honom. Fast det verkar jag redan ha misslyckats med. Han har förstått och är rätt så upphetsat när vi väl kommer ut till skogen. Jag kanske skulle helt ha väntat med att släppa honom i år? Fast han har så mycket energi och han bara längtar på att få komma loss, det kändes som djurplågeri att inte låta honom jobba. Han har ändå alltid kommit tillbaka i lagom tid, har alltid följt sitt eget spår tillbaka till mig där jag stod och väntat på honom och han har alltid låtit sig kopplas utan krångel. Ofta fick han då komma loss igen efter en kort stund i kopplet. Att han är en helt annan karaktär än mina andra hundar står utan tvivel. Han är jakthund rakt genom och gör sitt jobb som om han redan är gammal och erfaren. Det blir härligt att se hur han kommer att utvecklas.
Sora min lilla stjärna fick vara min vapendragare på de båda bjudjakter. Hon kan sin grej, henne kan jag lita på i ur och skur. Det sköts både rå och dov för henne på dessa jakter, alla nöjda och glada, utom viltet då.

Bara ett tillägg ang. GPS: kör ju med Garmins Astro och T5 mini på Sora. Den har sen flera år nu fungerat utan ett enda bekymmer! Den har aldrig svikit en endaste gång. Så tummen upp för denna. Max har fått västen på sig och den gamla DC50 i fickan på ryggen. Även denna fungerar prima prima och har aldrig hittills gett sig. Däremot Wehunts GPS. Vilket elände. Jag vet inte om det bara är jag och markerna som jag jagar på eller vad, men den fungerar lite si så där. Jag skulle aldrig någonsin skicka iväg hundarna med enbart Wehunts GPS på. Det händer allt för många gånger som den inte får kontakt alls. På samma marker som det dagarna innan går. Nån gång fick jag ringa de och gnälla. Då kom det fram att nåt med servern var kass. Ok, tack för det då. Skiten kostar ändå över två tusen bara pucken och sen abonnemang på runt 1000 kronor på det, per år, då förväntar man sig väl att det fungerar? Är det tjockt med moln, ja då fungerar inte det. Kul, riktigt kul. Så jag vart nära några gånger att dränka skiten i mossen men vad hjälper det? Så Wehunts GPS får endast sitta som extra säkerhet på Max, ifall han kommer för långt borta så jag tappar honom med Astron, men tja. Det händer inte så ofta. Men det var bara det jag ville ha sagt. Det kanske fungerar bättre för er. Sen är det ju rätt kul att bara kunna ta ett skärmklipp (när skiten väl fungerar) och spara för senare. Så här bjuder jag på en fungerande Wehunt-GPS-spårning när Max vart ute och jobbade helt fantastiskt. Jag stod mer eller mindre kvar i mitten på marken och han fixade allt det där runt mig, varav 2 fina drev.

Jag njöt av varenda sekund ute bland de droppande tall topparna, med gummistövlarna nersjunken i mossen, glatt stirrandes på GPS-en och följa hundarna. Skottchanser hade jag själv inga mer under december, men vad gör det om hundarna fick komma loss?
Nu stundar det jul och nyår, ett uppehåll och lite andningsrum.
Ho-Rüd-Ho.

 ********************