2021-02-27: Spår i mörker

jagdterrier 21 009Snön har försvunnit så jag passade på att lägga ett spår. Det fick bli torrblod samt grisfot i spårläggaresko. Spåret blev 700m, 120ml torrblod, liggtid 8timmar, 3 grader och vindstilla. Det blev ett rätt så krokigt spår, då vegetationen och topografin gjorde att jag fick gå snäva kurvor, upp och ner för en del branta och halkiga backar, kanske inte ett idealiskt spår som första spår efter långt uppehåll. Klockan hade hunnit bli halv sju på kvällen, mörkret hade lagt sig tjockt över bergen och vi traskade iväg i pannlampas sken.

Han får sitta, jag tar fram spårlinan och halsbandet, trä över hans huvud, packar ner allt det andra i ryggsäcken och så får han ett ”Spår!”. Han hittar starten utan tvekan och spårar fint de första metrarna innan något annat verkar vara intressantare och han viker åt fel håll. Jag stannade, höll i linan och väntade. Efter en kort stund var han än inte tillbaka på jobbet utan väck åt det intressanta. Hojtade till, ropade in honom och vi börjar om. Det går bra några meter innan han vill åt fel håll igen. Ok, lugnt och fint nu, andas och ta om. Sen går det bättre. Han följer fint och spårar så jag ser att han är på. Börjar dock strax att gå med hög näsa så jag kunde inte vara säker att han har spåret i näsan eller annat. Men lät honom göra då jag inte heller ville fya honom om han nu gick rätt, fast med hög näsa. Märker dock sen att han nog är off, då han bara kollar hygget när vi väl kom fram. Jag tar tillbaka honom och vi tar om, då går han helt perfekt ca. 200m längs en gärdsgård, upp för en brant och mossen. Uppe på ett berg sen hittar jag inga snitslar och kom ihåg att jag hade tagit en 90 graders vinkel någonstans här uppe. Och nu när det var mörkt såg allt annorlunda ut. Suck. Jag skulle ha snitslat bättre, ett typiskt fel jag gör då och då. Jag tror att han var rätt, fast säker kunde jag inte vara heller då jag inte hade snitsat. Till sist såg jag en snitsel igen! Yes, han hade trots allt varit rätt, mer eller mindre. Sen går han resten helt suveränt utan problem och vi kom fram till grisfoten.

Tja, jag får vara bättre spårläggare helt enkelt så jag vet om vi är rätt eller fel. Fast kollar jag på Wehunts spår så här efteråt, var han ju ändå rätt hyfsat på.
Ho-Rüd-Ho.

 ******************